top of page
logo-une-tribu-WEB-TRANSP-RGB-5cm.png

La Course

Objecten, poppen, fietsen en naaimachines werken in deze voorstelling van Une Tribu Collectif samen.

In hun textielshop vertellen 3 werknemers, met alles wat hen omringt, het verhaal van Eddy, amateur fietser, hoop van de ganse regio.
Eddy wint de belangrijkste kermiskoers. Nu kan hij echt zijn droom om professioneel wielrenner te worden waar maken. Tenminste zo veronderstelt iedereen van het dorp, de sponsors, zijn fans. Maar dan verdwijnt hij.

De werknemers van het naaiatelier vertellen zijn verhaal om zijn gedrag te begrijpen.

Tussen de vertelling en de beelden verwijst dit stuk naar de plaats van “winnen” in onze leven.

Een sterke voorstelling waarin het verhaal maar zeker ook de beeldende momenten superschoon, poëtisch en inventief zijn. Een groep getalenteerde mensen met een Frans accent die ervoor willen gaan om Vlaanderen te veroveren met hun spel.

PERS

"Naaimachines in wielerkoers

Une Tribu Collectif komt ook uit Wallonië. Het is nog een jong gezelschap van acht artiesten uit verschillende disciplines: muziek, beeldende kunst, scenografie, theater, poppentheater. Verleden jaar wonnen ze de Prijs van de provincie Luik voor een jong gezelschap. Een paar jaar geleden heb ik Gaspard al besproken in WP, een korte woordeloze act over een jongenspop die wil leven. Nu brengen ze De Koers (10+), helemaal in het Nederlands! In Hasselt vond de Nederlandstalige première plaats. Het gaat over wielrennen, over Eddy die na de kermiskoersen profrenner kan worden bij een ploeg die gefinancierd wordt door de baas van het lokale naaiatelier. Er komen niet alleen grote en kleine fietsen voor in de voorstelling, maar ook draaiende naaimachines. De eerste scène is zo mooi: planken met garenklossen worden in een balancerende constructie geplaatst.

De drie spelers zoeken evenwichten om de installatie te laten staan. Spannend, en heel poëtisch qua beeld. Het wielerparcours wordt met een naaimachine gestippeld en gestikt. Een concert van naaimachines in open kasten met hedendaagse klassieke compositie overdondert. De Koers gaat draait dan wel rond het thema van verliezen en winnen, maar de zachte humor, het subtiele spel en de treffende beelden en constructies verheffen de wedstrijd tot een hoog artistiek niveau."

DE WERELD VAN HET POPPENSPEL (Lente 2018, jaargang 63)

SPREIDING NEDERLANDSTALIGE VERSIE

Froe Froe Theater

Evelien Alles

+32 3 248.72.21

 evelien@froefroe.be   

DE KOERS

Creatie : Une Tribu Collectif | Concept en creatie : Alice Hebborn, Sarah Hebborn, Valentin Périlleux et Michel Villée  | Spel : Sarah Hebborn, Valentin Périlleux et Michel Villée | Vertaling tekst naar het Nederlands en coaching tekst : Cien Schelkens | Componist : Alice Hebborn | Lichtontwerp : Octavie Piéron | Licht: Karl Autrique / Octavie Piéron | Geluid: Paola Pisciottano / Alice Hebborn | Scenografie en poppen : Valentin Périlleux  | Blik van buitenaf : Daniel Schmitz et Noémie Vincart | Spreiding Franstalige versie: Charline Rondia [Le Relais Diffusion] | Productie : Entrée de Secours ASBL | Coproductie : le Théâtre National/Bruxelles, le Théâtre de Liège et le Théâtre de l'Ancre | Met als partner : le Théâtre de Galafronie | Ondersteund door : Froe Froe Theater, Le BAMP, le Centre de la marionnette de la FWB, le Théâtre La Montagne Magique, la Compagnie de la Casquette,  La Vénerie - Centre culturel de Watermael-Boitsfort, le Théâtre de la Roseraie et le collectif La Station asbl | Gerealiseerd met de steun van  Ministère de la Fédération Wallonie – Bruxelles - Direction du Théâtre 


© Hubert Amiel

Vanaf 10 jaar 

KALENDER 

09 mrt 2019 - 19:00  : CC Het Gasthuis, Aarschot (BE)
​10 mrt 2019 - 15:00 : scène sur scène Minnepoort, Leuven (BE)

12feb 2018: KrokusFestival 2018, Hasselt (BE)

bottom of page